top of page

Gorivo Evolucije

Version serbe

Zahvaljujući modernoj astrologiji i posebno humanističkom pravcu, čiji su oci Alan Leo i Dejn Radjar, nikla je posebna astrološka grana –Evolutivna astrologija. Spojem ovog humanog pravca sa metafizičkim konceptom karmičke astrologije, nudi se izlazak iz točka karme.

Zapadna karmička astrologija je verzija drevne Indijske astrologije uz judeohriščansko obojenje i nezaobilazno geslo „kako seješ tako i žanješ“. Međutim, „šta vredi lepa setva kad je uništi cunami“, što je opet dokaz da je naša karma u međuzavisnosti sa karmom grupe, nacije, opštom kolektivnom karmom i da se naši životi i okolnosti međusobno prožimaju, skladno ili neskladno uzrokujući evoluciju, stagnaciju (usled ponavljanja traumatskog šoka) ili involuciju. U većini slučajeva duše su u ponavljanju događaja prošlih ili budućih.


Evolutivna astrologija daje mogućnost toliko potrebnog oslobođenja duše od zarobljenosti traumama pri čemu natus dobija prostor (Jupiter) da oživi svoj puni potencijal ili svoj heliocentrični horoskop – svoje Sunce.


Spoznaja ljudske duše oduvek je privlačila tragaoce za primordijalnim, izvornim, ujedinjujućim… Gledano kroz istoriju i u skladu sa razvojem ljudske svesti različito se pristupalo njenoj definiciji i razumevanju. Moderna nauka je čak i dokazala da je telo nakon smrti lakše nego neposredno pre nje, što može biti dokaz oslobađanja duše od tela i odlazak u druge suptilne prostore nemanifestacije čekajući novi zov života negde u Univerzumu.


Kao što se već zna da natalna astrologija definiše „šta i kako?“, da prediktivna definiše „kada?“ a karmička „zašto?“ – evolutivna astrologija daje mogućnost izlečenja i izlaz iz točka karme, ukazujući na spiralni put razvoja duše i vertikalu. To izlečenje koje nudi, izlazi iz okvira astrologije i nalazi se u isceljujućoj moći samog astrologa. Ta isceljujuća moć prisutna je kod izvesnog broja astrologa.


Nekoliko proteklih godina za redom, na Balkanske astrološke konferencije dolaze evolutivni astrolozi- iscelitelji, kao što su Moris Fernandez (Maurice Fernandez), Patriša Volš (Patricia L.Walsh), a ove godine smo se upoznali i sa britanskim astrologom Mark Džonsom (Mark Jones). Tu je i nezaobilazni Rejmond Meriman (Raymond Merriman) koji je bio jedan od začetnika ove astrološke grane ali se danas bavi Plutonom iz drugog ugla (finansijskom astrologijom). Svaki od njih na svoj način zaintrigirali su moje astrološko tragalaštvo.


Po Fernandezu, bol je osnovni pokretač evolucije a astrološki se vezuje za Kirona. Interesantno je da je Evolutivna astrologija kao posebni pravac i astrološka grana upravo nikla u sličnom vremenskom periodu kada je i otkriven Kiron.

Džefri Volf Grin (Jeffry Wolf Green) za kojeg možemo reći da je dao temelje ovom pravcu astrološke misli, publikovao je svoje prve radove pod nazivom „Evolutivno putovanje Duše“ upravo u godini otkrića Kirona, (1977.g).


Pogledajmo kako stoje njihove uporedne karte.

Najmarkantnije su pozicije Kirona. Kod Grina nalazi se skoro na stepenu egzaltacije Plutona (pada Meseca) a u karti otkrića Kirona, isti se nalazi skoro u egzaktnoj opoziciji, na stepenu egzaltacije Meseca (pad Plutona). Ovim odnosom došlo je do kontakta, susreta dva suprotna dela Kirona koji proziva na „premošćivanje“ i povezivanje sa bolom koji je zamajac svake evolucije, kroz odnos život/smrt (opozicija je simbolika Urana, a u vreme otkrića Urana Kiron je bio takođe na stepenu egzaltacije Meseca). Stepenovi pada i egzaltacije, kako Meseca tako i Plutona, koji su ovde pokrenuti, upravo ukazuju na stanje kolektivne svesti koja se kanalisala kroz Grina i njegov rad. On je osetio „momenat“ budući da je Pluton drugi vladar njegovog horoskopa.





Mesečevi čvorovi (nastali od Meseca) i Pluton zajedno predstavljaju osnovne elemente u dijagnostici prošloživotnih trauma što je između ostalog temelj dugogodišnje prakse i rada Patriše Volš.


U karti otkrića Kirona Mesec je jak u 7, u svom znaku, u konjunkciji sa vladarem horoskopa, egzaltiranim Jupiterom. Jupiter je u sekstilu sa Kironom najavljujući „nove učitelje“ i inkarnaciju plodnih znanja (Kiron je na egzaltaciji Meseca, u Biku u plodnom znaku). Jupiter i Mesec u karti Kirona su u jakom trigonu prema Ascendentu Grina i njegovoj Veneri i Jupiteru u čijoj se blizini nalazi Kiron.


U obe karte uočava se kvadrat Meseca za osom čvorova (osom koja je važna u prošloživotnoj dijagnostici), dok Mesec u natalu Grina predstavlja vladara 9. kuće koja ukazuje na svrhu i poziciju učitelja (Grin je učitelj svim pomenutim astrolozima osim Reju Merimanu).

Takođe u obe karte Pluton ima jak kontakt sa osom čvorova.


Kod Grina se nalazi u 9 u trigon/sekstilu sa osom, a u trenutku otkrića Kirona nalazi se u konjunkciji sa Severnim mesečevim čvorom. Ovo je itekako slika početka Grinovog angažmana kao velikog učitelja Evolutivne astrologije u momentu otkrića Kirona.


Pozicija Urana na stepenu svoje egzaltacije u konjunkciji sa Suncem i opoziciji sa Kironom u karti njegovoh otkrića ukazuje na buđenje i oslobađanje kolektivne memorije (Uran) i svesti (Sunce) kao i na velika i duboka astrološka istraživanja (u 11. kući i u znaku Škorpiona – transformacija i smrt), koristeći alternativne metode (opozicija Kiron). Uran, Vodolija i 11.kuća po Marku Džonsu predstvaljaju potencijal za oslobođenje od traume.


Pogledajmo progresiju natala Džef Grina u momentu otkrića Kirona. Uočava se Mesec u Biku sada na 5º u vrlo bliskoj konjunkciji sa samim Kironom u horoskopu njegovog otkrića, kao i u sekstilu sa vladarem horoskopa otkrića Kirona –  egzaltiranim Jupiterom.


Dakle, Kiron je jako povezan sa evolutivnom astrologijom i njegovo praćenje i istraživanje uticaja u kartama klijenata može biti od velikog značaja ukazujući na bol ali i put isceljenja i simbolični „izlazak iz pećine“. Kod astrologa je njegova pozicija još značajnija ukazujući na njihove isceljujuće sposobnosti bilo da je neka šamanska tehnika u pitanju, bilo da su u pitanju moderne psihološke metode.


U čemu je onda sadržana ta moć evolucije jednog ljudskog bića ili astrologa ?

Sadržana je u postavci Plutona, koji u definiciji Evolutivne astrologije predstavlja Dušu, ali i u postavci Kirona. Pluton u karti pojedinca ukazuje na sposobnost, moć Duše da evoluira. Ukoliko je ta moć nečim „ometena“ ili „umanjena“ tj izazvana (što se vidi kroz postavku Plutona u natalu), duša je zarobljena traumom svog Ega ili bolje rečeno nije uspela da se odvoji (odveže) od izazova na koje je naišla u svetu materije i inkarnacije.


Ali ta ometenost ili zarobljenost traumom predstavlja i jaku potrebu za oslobođenjem kao jakim evolutivnim zamajcem. To je ujedno i homeopatski princip izlečenja što je sve najavio Kiron svojim dolaskom u našu svest. Tako svaki izazovni aspekt ili pozicija Plutona ali i Kirona predstavlja „gorivo“ naše evolucije.




45 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout
bottom of page